SPUI-LOCATIE Rhoon

De Spui-locatie ligt op de grens tussen dorp en landschap. Het stedenbouwkundig plan en de architectuur worden gekenmerkt door een dorpse korrel die past in de landschappelijke context. De opgave voor het inrichtingsplan is om een woonomgeving te ontwerpen met een dorpse en landschappelijke uitstraling

De gemeente Albrandswaard had een tender uitgeschreven voor de realisatie van deze locatie. Bouwbedrijf Wagemakers heeft deze tender gewonnen, ondersteund door Menno Stok van Amare Vastgoed. Door Peter Verkade Landschapsarchitect is in samenwerking met Ab Veerbeek het winnende stedenbouwkundig plan opgesteld.

De stedenbouwkundige opzet wordt gekenmerkt door een dorpse korrel. Er worden korte rijen gemaakt (maximaal 5 aaneengesloten woningen) met afwisselende architectuur. Iedere woning krijgt een voortuin met een groene erfafscheiding. De verkeersruimte en de verkeersuitstraling wordt geminimaliseerd door een inrichting als erf. Het parkeren vindt plaats op eigen terrein en in parkeerkoffers tussen de woningen. De parkeerkoffers worden consequent groen ingepast. Op deze manier wordt de woonomgeving niet gedomineerd door de auto, maar door de dorpse kwaliteiten van het landschap en de architectuur.

Vervolgens is in opdracht van de gemeente door ons bureau het inrichtingsplan voor de openbare ruimte opgesteld. Belangrijke ontwerpmiddelen om het dorpse en landschappelijke karakter te behouden zijn: groene erfafscheidingen, minimaliseren van verkeersuitstraling, toepassen van bestratingsmaterialen in een aardse kleurstelling, parkeren op eigen terrein, groen inpakken van parkeerplaatsen in het openbaar gebied, etc.

Categorie
Nieuwbouw, Prijsvraag

Opdrachtgever
Bouwbedrijf Wagemakers, Amare Vastgoed, gemeente Albrandswaard

Ontwerp
2016-2017

Realisatie
Vanaf 2018

Oppervlak
1.5 ha

Samenwerking
Ab Veerbeek (architect)

Download rapport (pdf)