MARKTPLEIN Oud-Beijerland

Het Marktplein is hét centrale plein in de gemeente, gelegen op het historische assenkruis van dijken en water. Door de wethouder en de gemeenteraad is ing. Pieter Houthuizen gevraagd een alternatief te ontwerpen voor een aantal teleurstellende, voorliggende ontwerpen. Houthuizen heeft deze handschoen opgepakt in samenwerking met Peter Verkade Landschapsarchitect.

De voorheen functionele inrichting is via eenduidige ingrepen getransformeerd tot de centrale ontmoetingsplek in Oud-Beijerland. Het plein is vergroot door de dijk te verbreden. De hoogteverschillen zijn als tribunes vormgegeven met prachtig zicht op de Vliet en de Haven. Het plein biedt ruimte aan terrassen en informeel gebruik van de tribune. De materialisatie met gebakken materiaal en granietsteen is zeer gedetailleerd ontworpen, exclusief en duurzaam. Fraaie plantbakken met taxus zorgen voor een groene en rijke uitstraling.

De diverse disciplines binnen het ambtelijke apparaat zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerp, de detaillering en de uitvoering. Door een breed team is met trots aan dit ontwerp gewerkt. Tot op heden functioneert en straalt het plein als hét representatieve centrum van Oud-Beijerland en de Hoeksche Waard.

Categorie
Pleinen, Centra

Opdrachtgever
Gemeente Oud-Beijerland

Ontwerp
2000

Realisatie
2001

Oppervlak
1500 m2

Samenwerking
Pieter Houthuizen, Stedenbouwkundig ontwerper

Download rapport (pdf)