HEFKWARTIER Rotterdam

Het Hefkwartier is het voormalige Oranjeboomterrein in het hartje van Rotterdam. Een unieke locatie, gelegen aan de Nieuwe Maas en tussen stedelijke iconen als de Hef, het Bruggebouw van Unilever en de Willemsbrug. Op deze locatie worden ca 111 eengezinswoningen en 108 appartementen ontwikkeld.

Voor deze locatie ontwerpen wij de openbare ruimte. Een dankbare opgave met als metafoor 'het dorp in de stad'. De locatie krijgt een aantal karakteristieken. De ‘randen’ worden stevig verankerd in het stedelijke weefsel. Met name de Nassaukade ondergaat een transformatie van parkeerterrein naar een aangenaam groen verblijfsgebied aan de Nieuwe Maas. Het ‘interne woonmilieu’ bestaat uit grondgebonden woningen aan een autovrije woonmilieu. Hier verkleurt de stoere stedelijkheid naar een intiem en geborgen woonmilieu. Andere aandachtspunten zijn de diverse klimaatadaptieve maatregelen en het optimaliseren van de langzaam verkeersrouting naar het terrein van Unilever.

Het Hefkwartier is de eerste ontwikkeling van Port Feijenoord, zoals de grootschalige vernieuwing van de wijk Feijenoord en de tweede fase van de Kop van Zuid is gedoopt. De locatie wordt ontwikkeld door de VOF Entrepothaven, een samenwerkingsverband van AM en Dura Vermeer. Inbo ontwerpt de opstallen en Waalpartners uit Naaldwijk is betrokken voor de civieltechnische deskundigheid. En de gemeente Rotterdam is een belangrijke partner, als toekomstige beheerder van de openbare ruimte.

Categorie
Nieuwbouw, Beplanting

Opdrachtgever
VOF Entrepothaven (AM en Dura Vermeer)

Ontwerp
2015-heden

Realisatie
Vanaf 2016

Oppervlak
3 ha

Samenwerking
-

Download rapport (pdf)