Dijckstede Barendrecht

Wonen aan het boerenerf! Op het voormalige boerenerf aan de Middeldijk in Barendrecht worden 14 unieke nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Peter Verkade Landschapsarchitect heeft het ontwerp van de buitenruimte opgesteld. De inspiratie is gevonden in de traditionele boerenerven op IJsselmonde. Kenmerkend voor deze erven zijn onder andere het zicht tussen de gebouwen door. Ook is er een duidelijk onderscheid tussen hoofdgebouw (inclusief woonhuis) en de daarachter gelegen bijgebouwen. Voor het woonhuis is veelal een sier- of moestuin gemaakt. Terwijl de ruimte voor het bijgebouw wordt benut voor een kleine boomgaard. De randen van de erven worden vaak dicht beplant. Enerzijds als bescherming voor de wind, anderzijds voor het gebruik van het hout (geriefhout). De ruimte tussen en achter de gebouwen is veelal volledig functioneel en verhard.

Vanaf de Middeldijk geeft de hoofdentree direct zicht op het erf en tussen de gebouwen door. De entree wordt gemarkeerd door een karakteristiek hekwerk met twee openslaande delen. Een haag geeft duidelijk de grens aan van het collectieve erf ten opzichte van de openbare ruimte. Enkele bestaande grote bomen worden gehandhaafd en zijn bepalend voor de monumentale groene uitstraling. Voor het woonhuis wordt een siertuin gemaakt met strak geschoren hagen en een weelderig beplantingsassortiment. Rechts van de entree worden enkele bloesembomen aangeplant als referentie naar de boomgaard. Tussen de bomen wordt door bezoekers geparkeerd op groene parkeerplaatsen. Nabij de bestaande trafo is de opstelruimte voor de minicontainers.

Het erf zelf wordt van gevel tot gevel verhard met boerengrind, gestabiliseerd in honingraadmatten. Op een subtiele manier wordt het autoverkeer van de gevels gehouden door plantvakken en boerenpotten met beplantingen. Bij de ‘oude schuur’ wordt het accent in de architectuur versterkt door het spel met de potten. Langs de ‘nieuwe schuur’ worden enkele ‘modernere’ lineaire plantvakken gemaakt, met beplantingen die ook in de potten worden toegepast. Met deze ingrepen is de balans gevonden van een karakteristiek boerenerf, maar wel met groene woonomgeving.

Achter de gebouwen bevinden zich enkele collectieve voorzieningen voor de bewoners, zoals de parkeerplaats, een gebruikstuin, de fietsenstalling en een vlonder aan het water. Met name de gebruikerstuin zal een bijdrage hebben aan de ‘community’ die de bewoners op het erf gaan vormen. 

 

Categorie
Nieuwbouw, tuinen

Opdrachtgever
JP Projectontwikkeling

Opstellen ontwerp
2022

Realisatie
Vanaf 2023

Oppervlak
-

Samenwerking
Stijl Architectuur