Woning Breda

Geen ‘tuin bij de woning’ maar de ‘woning in het park’! Gezamenlijk met de architect en opdrachtgever, Klunder Architecten, heeft Peter Verkade Landschapsarchitect het concept ontwikkeld en het tuinontwerp opgesteld.

Met kloeke groene randen is de tuin ingepast in de omgeving. Vervolgens is met een krachtig lijnenspel een moderne landschapstijl gerealiseerd met veel aandacht voor de zichtrelaties van binnen naar buiten. Subtiele hoogteverschillen worden geaccentueerd met vaste planten, siergrassen en meerstammige bomen. Enkele bomen steken zelfs door het dakoverstek; symbolisch voor de ultieme samensmelting van het gebouw en het groen.

 

Bijzonder aan de opgave was dat een deel van de tuin als ‘natuur’ is bestemd. Met de gemeente is afgestemd dat het assortiment en het beheer tegemoet komt aan deze bestemming. In het ontwerpproces was de interactie met de opdrachtgever vanzelfsprekend intensief en zorgvuldig. Daarnaast zijn ook grote bijdragen geleverd door Schadenberg (aanleg tuin en daktuin) en Ebben (leverancier beplantingen). In 2018 zijn de contouren van de tuin zichtbaar geworden. In het voorjaar van 2019 zijn alle beplantingen aangebracht.

 

Categorie
Tuinen

Opdrachtgever
Klunder Architecten

Ontwerp
2017 - 2018

Realisatie
2018 - 2019

Oppervlak
0,5 ha

Samenwerking
Schadenberg, Ebben

Download rapport (pdf)