Dakpark Leyenburg Den Haag

Rondom het Haga-ziekenhuis in Den Haag ontwikkelt Heijmans een complete woonwijk. Er komen ca 450 appartementen en 160 eengezinswoningen in diverse segmenten. De appartementen zijn gegroepeerd rondom een dakpark van 7.000 m2, bovenop een drielaagse parkeergarage.

Het dakpark wordt vormgegeven als het wijkpark voor de aangrenzende huishoudens. De inspiratie is gevonden in het blad van een boom: een maximaal groene inrichting met een centrale, meanderende hoofdnerf en rechte zijnerven die de verbinding maken met de entrees. De beplanting heeft sier- en gebruikswaarde met gras, vaste planten en meerstammige bomen. Het centrale ‘plein’ biedt ruimte voor ontmoeting. Bijvoorbeeld in de speelplek en op de loungers. Anderzijds bieden over het park verspreide bankjes voldoende gelegenheid om rustig te genieten van deze groene oase midden in de drukke stad. Boulders verlichten de hoofdroutes, grondspots onder de meerstammige bomen zorgen in het donker voor een feeërieke uitstraling.

Het totale bouwplan is ontworpen door Klunder Architecten. Door Peter Verkade Landschapsarchitect wordt het ontwerp voor de buitenruimte opgesteld. Het plangebied bestaat uit de drie deelgebieden rondom de eengezinswoningen en het grote dakpark. Door ons bureau is het in daktuinen en -parken gespecialiseerde bedrijf Van Ginkel ingeschakeld. Dit bedrijf heeft een innovatief ‘krattensysteem’ ingebracht, waarin regenwater gebufferd wordt en zorgdraagt voor de bewatering van de vegetaties.

Categorie
Nieuwbouw, gebiedsontwikkeling, daktuinen, duurzaamheid, spelen

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed

Ontwerp
Gefaseerd vanaf 2016

Realisatie
Gafaseerd vanaf 2017

Oppervlak
9 ha

Samenwerking
Koninklijke Ginkel Groep

Download rapport (pdf)