Broekerplein Broek op Langedijk

Naast het museum Broekerveiling ontwikkelt de gemeente een nieuw centrum voor Broek op Langedijk. Het Winkelcentrum verdubbelt haar areaal, de Woningbouwvereniging bouwt ruim 80 appartementen en er worden ca 90 grondgebonden woningen gerealiseerd. In de openbare ruimte springt het nieuwe dorpsplein het meest in het oog.

 

Het plein wordt geflankeerd met winkels en commerciële ruimten en opent zich naar de fraaie museumtuin. Door de opzet met een plint, een centraal plein en een groen zitobject wordt de korrelgrootte van het karakteristieke landschap (het rijk der Duizend-en-één-eilanden) voelbaar gemaakt. Het plein wordt dé ontmoetingsplek in de gemeente en zal onder andere ruimte bieden aan de weekmarkt.

Op en rondom het winkelcentrum worden ruim duizend parkeerplaatsen gerealiseerd. De verkeersstructuur is afgestemd op deze (piek)belasting. Veel aandacht is uitgegaan naar de verkeersveiligheid, met name ook voor het doorgaande fietsverkeer en de oversteekbaarheid van wegen. Door het centrum is ook een vaarroute gerealiseerd met een doorvaarthoogte van 1,55 m, ten behoeve van de typisch Langedijkse koolschuit.

Ten zuiden van het Winkelcentrum wordt de wijk Broekrijk gerealiseerd. De wijk krijgt een karakteristiek woonmilieu met smalle woonstraten en achtertuinen aan het (doorvaarbare) water.

Klant
Gemeente Langedijk

Oppervlak
5-10 ha

Jaar
2008-2013

Samenwerking
Van der Heerik
Woningbouwvereniging Langedijk
Van Wijnen

Download rapport (pdf)