SLOTTUIN ZORGBALANS Heemstede

Onderdeel van de nieuwbouwwijk Slottuin is een appartementengebouw met 39 appartementen. Elan Wonen en Zorgbalans zijn met de ontwikkelaar Hoorne Vastgoed overeengekomen om hier vooralsnog 33 zorgappartementen te realiseren. De doelgroep voor de appartementen zijn dementerende bejaarden.

De parkeernorm voor zorgappartementen is lager dan voor reguliere appartementen. Hierdoor kunnen de parkeerplaatsen grenzend aan het appartementengebouw worden ‘vergroend’ tot een voortuin. Wel dient rekening gehouden te worden dat hier ooit weer parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden, in het geval de zorgappartementen worden omgezet tot reguliere appartementen.

Door PVLA is een tuinontwerp op hoofdlijnen opgesteld, dat door een hovenier uitgevoerd kan worden. Het moet een ‘voortuin’ worden met een zo groen mogelijke uitstraling; geen hek maar een haag! De voortuin is een groene buffer tussen het gebouw en het parkeerterrein en voor de bewoners een veilige en aantrekkelijke plek om buiten te zijn. Bij dementerende bejaarden is het van belang om de diverse zintuigen te prikkelen. Met die gedachte is het beplantingsplan gemaakt (geurende beplanting, beleefbaarheid van seizoenen, bloesem, fruitbomen). Ook zijn elementen ingepast die de aandacht en zorg van de bewoners vragen: een waterelement, een moestuin en zelfs een kippenhok.

Categorie
Tuinen, Nieuwbouw

Opdrachtgever
Zorgbalans en Elan Wonen

Ontwerp
2017

Realisatie
-

Oppervlak
<0.1 ha

Samenwerking
Naam

Download rapport (pdf)