Slachthuisbuurt Zaandam

De Slachthuisbuurt is een herontwikkelingslocatie aan de Zaan in Zaandam. Voor de locatie is een stedenbouwkundig plan opgesteld door FKG Architecten aan de Zaan. Er worden ca 140 woningen gerealiseerd.

Het stedenbouwkundig plan is een vrij stenig ontwerp. De opgave voor het inrichtingsplan is om een kwaliteitsimpuls te geven middels een groenere invulling van de locatie. Waarbij de balans gevonden wordt tussen enerzijds een stoer en industrieel kademilieu en anderzijds een prettige en kleinschalige woonomgeving.  

Tevens worden duurzame en klimaatadaptieve maatregelen aangedragen. Gedacht kan worden aan het tegengaan van hittestress (groene daken, waterretentiedaken, groene gevels, bomen, kleurgebruik bestratingen), een vertraagde afvoer van regenwater tijdens piekbuien (minimaliseren verhardingen, groene parkeerplaatsen, infiltreren, bufferen). Maar bijvoorbeeld ook enthousiasmerende voorbeelden voor bewoners om de tuin klimaatadaptief in te richten (minimaal verharden, regenton en -schutting, bij-vriendelijke beplantingen, etc).

 

Categorie
Nieuwbouw, gebiedsontwikkeling

Opdrachtgever
BAM Wonen

Ontwerp
2018-2019

Samenwerking
FKG Architecten aan de Zaan