BOERDERIJ KINDERVREUGD Koudekerk aan den Rijn

Op het erf van een zorgvuldig gerestaureerde woonboerderij Kindervreugd is de boerenschuur vervangen door een nieuwe schuur. Dit was de aanleiding voor een complete nieuwe inrichting van de boerderijtuin. De ligging aan de weidse Hondsdijkse polder is één van de kwaliteiten van boerderij.

Het tuinontwerp is opgesteld door Peter Verkade Landschapsarchitect, in nauw overleg met de bewoners. De openheid van het landschap wordt vanuit de boerderij en op de terrassen optimaal ingezet. Enerzijds door een consequent orthogonaal lijnenspel, anderzijds door het aanbrengen van diepte in de tuin. Er is een intiem terras gerealiseerd bij het zomerhuis, waar je in de ochtendzon de dag kunt beginnen. Bij de keuken is een terras gecreëerd, waar van de middag- en avondzon genoten kan worden of waar de bewoners romantisch onder de bomen kunnen dineren.

Het strakke lijnenspel is uitgevoerd met ambachtelijk gebakken klinkers. Daarbij is een tapijt van natuursteen is uitgerold over de terrassen. Een eenduidig en krachtig beplantingsplan versterkt de lijnvoering in de tuin, vormt besloten ruimtes en verbindt de verschillende delen van de tuin. De moderne inslag van de bewoners wordt hierdoor subtiel verbonden met de authentieke kwaliteiten van de boerderij.

De inspiratie voor het beplantingsplan is opgedaan door een studie naar de boerderijtuinen in de omgeving van het agrarische dorp Koudekerk (beukenhagen, leilindes en boerenhortensia`s) en aangevuld met stijlsoorten als Pennisetum. Het beplantingsplan is zorgvuldig afgestemd met Hoveniersbedrijf De Hoorn.

Door het verleggen van de oprit zijn alle gebouwen op het erf los in het groen gesitueerd. Dit geeft een aangename balans in de compositie van de boerderij met de tuin. Door B3D is een verlichtingsplan opgesteld waarin deze compositie ook in het donker wordt uitgelicht.

De ligging aan de open polder heeft één nadeel: wind. De boerderij en beplantingen bieden enige beschutting. Maar op twee plekken zijn windschermen ontworpen: in de hooischuur en op het grote terras. De schermen worden, evenals de nieuwe toegangshekken en hekwerken bij de schapenweides, ambachtelijk gemaakt van eikenhout. De windschermen hebben een vast deel, op de overwegende windrichting, en draaibare delen die aan te passen zijn aan specifieke windrichtingen. De schermen bieden altijd luwe plekken in de tuin, zonder het zicht vanuit de boerderij op de weidse polder te belemmeren.

Categorie
Tuinen

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
2011

Realisatie
2011

Oppervlak
1.5 ha

Samenwerking
-

Download rapport (pdf)