CHOPINTUIN Culemborg

Van een doorgaande verkeersweg tot een autovrije tuin! Veel groter kan het contrast niet worden voor de omwonenden. Deze metamorfose is mogelijk door de complete herinrichting van het Winkelcentrum Chopinplein. Twee appartementengebouwen vergroten het intieme karakter van de tuin.

Door Peter Verkade Landschapsarchitect is het ontwerp opgesteld voor de tuin. Er is dankbaar gebruik gemaakt van de volwassen bomen, het ‘groene goud’ van de buurt. Ook het standbeeld voor de naamgever van de tuin is behouden. Het maaiveldontwerp is zelfs geïnspireerd op Chopin. Als een notenbalk is een lijnenspel ontworpen met verschillende beplantingen. Het halfverharde wandelpad meandert hier als een muzieknoot doorheen.

De twee appartementengebouwen zijn ontwikkeld door en voor de corporatie Kleurrijk Wonen. Er komen diverse doelgroepen in de appartementen, waaronder mensen die wonen onder begeleiding. Met Kleurrijk Wonen én de andere omwonenden van de tuin zijn een aantal bijeenkomsten georganiseerd. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt in het tuinontwerp.

Categorie
Tuinen, Parken, Nieuwbouw, Beplanting, Participatie

Opdrachtgever
Bloeii Advies en Ontwikkeling, onderdeel van Kleurrijk Wonen

Ontwerp
2013-2015

Realisatie
2016

Oppervlak
0.5 ha

Samenwerking
-

Download rapport (pdf)