Bidbook Boomkwekerijmuseum Boskoop

Het Boomkwekerijmuseum Boskoop bestaat 50 jaar. In het jubileumjaar 2024 kijkt men trots terug en enthousiast vooruit. In het Bidbook Boomkwekerijmuseum is de krachtige impuls weergegeven die het bestuur de komende jaren aan het Boomkwekerijmuseum wil geven. De visie in dit bidbook zorgt ervoor dat het museum klaar is voor de volgende vijftig jaar. Met een blik op het verleden, maar ook leren en recreëren, de duurzame tuin van de toekomst, interactief. Het verleden omarmt de toekomst.

De gemeente Alphen aan den Rijn stelt in de visienota ‘Dorpsplan Boskoop’ dat het een dorp in transitie is. Een aantal locaties in het dorp is toe aan een nieuwe bestemming. Toerisme en recreatie lijken daarbij een logische ontwikkeling. Honderden kilometers sloot, windakkers en vele bruggetjes hebben Boskoop niet voor niets de bijnaam ‘Klein Giethoorn’ opgeleverd. Ook van belang is de ‘groene golf’ die ons land duurzaam en klimaatadaptatief moet maken. Het themapark Tuinen van Boskoop en het Boomkwekerijmuseum zijn logische partners om deze toekomst

te ontsluiten. Het museum heeft een schat aan kennis en ervaring op het gebied van de teelt en handel in sierplanten.

Het toekomstplannen van het Boomkwekerijmuseum en de Tuinen van Boskoop kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere groei van Boskoop tot het derde icoon van Alphen aan den Rijn: Avifauna, Archeon en Boskoop. Met het bestuur en een werkgroep, een tekstschrijver (Eric Stolwijk) en een architect (Ab Veerbeek) heeft Peter Verkade Landschapsarchitect meegewerkt aan het Bidbook. Er is een inspiratieontwerp gemaakt voor de uitbreiding van het museum in de Tuinen van Boskoop. Er komt een heus ‘museumplein’ en de ‘tuin van de toekomst’. De kwekersloods wordt omgebouwd tot kantoor-, vergader- en expositieruimte. Er kunnen grotere groepen worden ontvangen en thema-bijeenkomsten worden georganiseerd.

 

Categorie
Gebiedsontwikkeling, landschaps, (dak)tuinen

Opdrachtgever
Boomkwekerijmuseum Boskoop

Ontwerp
2023

Samenwerking

Ab Veerbeek (architect)

Eric Stolwijk (tekstschrijver)

Boomkwekerijmuseum Boskoop (werkgroep en bestuur)